טיפים להכנת פלאפל ביתי

האגדה מספרת על ימי סיום המנדט הבריטי בהם החלו לשוב למולדתם אלפי יהודים מכל רחבי תבל.

רבים מהם הגיעו ממדינות ערב והללו הביאו עימם נתח מתרבותם הקולינרית המקומית.

כך, כפטריות אחרי הגשם, החלו לצוץ ברחבי המדינה שטרם קמה דוכני פלאפל שהציעו מנה חמה, משביעה ומעוררת תיאבון, במחיר של פחות מ-5 לירות!

בני העם הנבחר הצביעו ברגליים, עוד ועוד דוכנים נפתחו והביאו את הניחוח המצרי, הלבנוני והסורי אל הצלחות והפיתות.

כיום, כ-80 שנה אחרי, הפלאפל הוא אחד המאכלים האהובים ביותר על עם ישראל.

רבים מהישראלים אוכלים מנת פלאפל אחת לפחות במהלך השבוע וממש לא נדיר למצוא את הכדורים העסיסיים גם בשולחן ארוחת הבוקר המשפחתית בסוף השבוע.

כך שמלבד מגוון רחב של סלטים לשבת ושאר מטעמים קבועים, קציצת החומוס הבריאה תופסת מקום של כבוד גם בשבת המלכה.

גם אתם רוצים לפנק את עצמכם ואת בני ביתכם במנת פלאפל טעימה? להלן מספר טיפים להכנת הפלאפל הביתי המושלם!

1) השרייה

הכנת כדור פלאפל

להכנת פלאפל נדרשים סבלנות ואורך רוח.

לממהרים צפויה אכזבה בטעם הסופי שכן חלק מהקסם והנימוחות של הכדורים תלוי בזמן ההשריה.

לכן חשוב להשתמש בגרגירי חומוס שאינם מבושלים, ולהשרותם בין 12 ל-24 שעות.

ואם חום יולי אוגוסט בחוץ? מוטב להשרות את הגרגירים במקרר, על מנת למנוע את החמצתם.

2) תיבול

ממשיכים הלאה אל החלק המעניין בפלאפל – התיבול.

נאמר בפה מלא: על טעם וריח אין להתווכח ומה שעשוי לשמש כמעדן מלכים עבור פלוני, עלול להתברר כתפל אצל אלמוני.

יחד עם זאת, ישנם תבלינים הנחשבים לחלק בלתי נפרד ממנת הפלאפל, וטוב שכך.

ואלו הם כוכבי התיבלון: מלח, כוסברה (אל תתביישו לשים כמות נכבדה!), פטרוזיליה, בצל ופפריקה.

עוד תבלינים מפתיעים שיכולים לשדרג את הטעם פלאים: אניס, נענע טרייה, שיני שום קצוצות, שמיר ולחובבי הפיקנטיות – פלפל חריף קטן.

3) טחינה

אחד האלמנטים החשובים ביותר בתהליך הכנת הפלאפל הוא הטחינה.

אנשים רבים עושים הכול כמו שצריך, אבל טעויות בשלב זה מונעות מהתוצאה הסופית להיות מושלמת.

ההמלצה הרשמית הינה לטחון את עיסת הפלאפל במטחנת בשר.

גם מעבד מזון יכול לסייע ליצירת עיסה מושלמת, וזאת בתנאי שתזכרו להוסיף סודה לשתייה רגע לפני הטיגון.

מומלץ להוסיף גם לחם שהושרה מעט במים ורטיבותו נספגה. השינוי יורגש בכל ביס וטעימה.

4) הצילו, הכדור מתפורר!

כמעט כל אדם שהכין פלאפל לראשונה בחייו, גילה שהכדורים שיצר מתפוררים, כך שצורתם הסופית לא באמת מזכירה את הפלאפל הטוב והמוכר.

שלושה גורמים עלולים לגרום לכך: כמות נוזלים לא נכונה בתערובת (הרבה מדי או מעט מדי), שמן שאינו חם מספיק (הטעות הנפוצה מכולן) או מעט מדי עמילן.

אגב, טעויות אלו נכונות גם לגבי אוכל מוכן נוסף ויוצרות התפוררות דומה, כמו בקציצות בקר ומאפים שונים.

5) רק בריאות

אנשים רבים חושבים בטעות שפלאפל אינו תבשיל בריא.

אז זהו, שהפלאפל לכשעצמו בריא, אלא שאת עיקר ה”נזק” עושים הפיתות והצ’יפס.

בכדור פלאפל יחיד כ-70 קלוריות, לצד 3 גרם חלבונים ו-9 גרם פחמימות. כמות השומנים אף-היא עומדת על 3 גרם (כ-18 גרם ל-100 גרם).

ניתן לאפות את הפלאפל בתנור ובכך למנוע את ספיגתו בשמן. יחד עם זאת, מרבית הטועמים פחות יאהבו את התוצאה הסופית.

אם כבר בחרתם ללכת על השיטה הישנה והמוכרת ולטגן בשמן, חשוב לשפוך שכבה עבה של שמן (כלומר – שימוש בשמן עמוק) וכך לגרום לספיגה מוקטנת של השמן בכדורי הפלאפל.

מומלץ לספוג את שאריות השמן בנייר סופג לפני האכילה. והכי חשוב – תרגיעו עם הפיתות!

 

6) ואם היום לא בא לי לטגן?

הזמנת אוכל מוכן מסלמון קיירינג

 

אז נכון, גיליתם היום שהכנת פלאפל אינה סבוכה או ממושכת כפי שאולי חשבתם, אך עדיין לא תמיד מתחשק לכם ללבוש את הסינר המגוהץ ולתת עבודה במטבח.

בדיוק בשביל רגעים כאלו, טוב שיש מסעדות קייטרינג נפלאות כמו “סלמון” בפתח תקווה, שהפכה לשם דבר בעיר בתוך זמן קצר.

כאן תוכלו להזמין אוכל לשבת, קייטרינג לאירועים או סתם להתפנק בארוחה כשרה, טעימה ומזינה.

הזמנת אוכל דרך קייטרינג “סלמון” היא פעולה פשוטה ומהירה, השירות מנצח והטעמים פשוט נהדרים!

אז אם העצלות נפלה עליכם לפתע, תזכרו ש”סלמון” עומדים לרשותכם כדי להשביע את תאוותיכם… שיהיה בתיאבון!